Hej Laholm – för den nyfikne och aktive

En färgsprakande höst

Vi går hösten till mötes med alla dess underbara färger, ockra, senap, curry, rubin, vinröd, umbra och ibland en touch av magenta.

Alla dessa färger fick mig att tänka på mitt besök i Guatemala för några år sedan. Det var nog en av de mest färgsprakande resor jag gjort. Allt från växter och djur till dessa fantastiska textiler och broderier som fanns överallt.

Jag satt inne och kurade häromdagen när det regnade ordentligt och kom att tänka på den dagen vi var i en by som heter San Juan och satt och sydde med kvinnorna där. Vi satt på en bakgård med väggar av bambu och ett tak av plåt. Plötsligt kom det en riktig tropisk regnskur, vattnet spolade in mellan tak och väggar. Helt lugnt tog kvinnorna sina arbeten och flyttade längre in i lokalen, man drog ut sladden till symaskinen och lade ett skynke över. När regnet drog över, lika fort som det startat, sopade man ut vattnet och fortsatte sitt arbete.

Medan regnet varade passade man också på att amma ett barn, sjasa ut några hönor eller laga mat. Kanske skvallrade man lite med. Jag vet att jag var ett hett samtalsämne, 178 cm lång ljushyad kvinna i en by där alla kvinnor är korta, mörkhåriga och mycket vackra. Om jag stod med armarna rakt ut från kroppen tror jag att 90 % av Guatemalas befolkning skulle kunna gå raka under mina armar!

I byarna i Guatemala har man ett helt naturligt sätt att leva ihop med naturens skiftningar. Och det kan vara en tankeställare för oss som jobbar och stressar på hela dagarna, och som blir jättefrustrerade över vädrets makter! Ibland är det bra att ta dagen efter vad vädret erbjuder.

tillbaka till färgerna, nästan alla kvinnor har handbroderade blusar som visar vilken region de kommer ifrån. Lite som våra folkdräkter. Dessa broderier svämmar över av färg och fantasifulla mönster. Blommor, blad, djur och geometriska symboler. Efter den resan (och en resa till Baltikum för något år sedan som är en helt annan historia) så såddes ett frö att jag ville skapa något färgstarkt, något eget, något som speglar mig, något som gör mig lycklig och som kan göra andra lyckliga. En egen klädkollektion. Så föddes SaraLaholm.

Mina kläder ska göra folk glada. Mitt motto är Mer Färg Åt Folket och sakta börjar jag erövra världen. I alla fall Sverige. Eller i alla fall Laholm! Men jag jobbar på världen.

När man tar på sig något plagg med färg eller mönster, och gärna färg och mönster i kombination om ni frågar mig, så mår man själv bättre, man gläder andra och man får igång samtal med människor man aldrig mött tidigare. Vilket kan leda till fantastiska nya bekantskaper eller möjligheter.

Till exempel fick jag möjlighet att skriva denna höstkrönika. Det är en ny upplevelse för mig.

Jag önskar er alla en härlig, färgrik höst!

Sara Paulsson

Tyglust