Hej Laholm – för den nyfikne och aktive

Hemestra i sommar

Gillar du sol och bad, konst och kultur, fantastiska naturupplevelser, fiske, shopping, fart och fläkt, härodlat, lugn och ro eller historiskt intressanta platser? Vet du vad – allt detta finns tillgängligt i Laholms kommun i sommar.

Som inflyttad laholmare hittar jag ständigt nya guldkorn – man är aldrig riktigt fullärd och det finns alltid mer att upptäcka. Efter mina åtta år i kommunen har jag egentligen bara börjat skrapa på ytan. En väldigt populär trend just nu, i klimatmedvetna tider, är att ”hemestra” – det vill säga att semestra i sitt närområde. Och det är precis vad jag tänker göra i sommar tillsammans med min familj! I Laholm är allt nära. För mig som har två små barn är det fantastiskt att slippa proppa bilen eller cykeln full med nödvändigheter för en dags utflykt. Det är bara att åka hem igen, om något kör ihop sig. Det är nog en av många anledningar till att så många besöker Laholms kommun – här är allt nära.

Sommaren är kort så se nu till att njuta, med många svalkande dopp och ljusa varma kvällar. Att hemestra är för mig att slappna av och inse hur mycket det finns att göra i närområdet. Det kan vara att i all sin enkelhet ta cykeln ut till stranden för ett kvällsdopp och en glass, eller paddla kanot med några vänner på Hjörneredssjöarna. Dagen därpå kan vi susa ner för Hallandsås i en rodel eller åka ut till någon mysig gårdsbutik för en fika. Laholm är en destination som har allt. Vi har den tolv kilometer långa sandstranden och den vackra sydhalländska naturen med öppna fält och trolska skogar. Vi har fantastiska fiskevatten och mängder med mysiga affärer, gårdsbutiker, caféer och restauranger. Vi har en biograf, en teater, flera museer och ”den lilla staden med de stora konstverken”. Vi har vår charmiga lilla ångbåt och en historia som heter duga.   

För oss på turistbyrån betyder sommaren fullt ös. Vi och Teckningsmuseet får många härliga besökare från både Sverige och övriga världen. Med handen på hjärtat är den här tiden den roligaste att jobba: vi delar ut kartor, broschyrer och magasin, men framför allt delar vi med oss av våra tips. Med det sagt – här är några av mina bästa hemester-tips (som jag tänker tvinga med min familj på i sommar):

Fika vid utsiktsplatsen i Osbecks bokskogar

Lyssna på bruset av Kvarnfallet i Knäred

Gå ”Trollrundan” i Fågelsång

Vattenlek vid Statkraft

Fiska och paddla i Hjörneredssjöarna

Cykla längs Kattegattleden

Önskar er alla en härlig sommar!

Nathalie Sandberg,
turistinformatör och destinationsutvecklare,
Laholms turistbyrå