Hej Laholm – för den nyfikne och aktive

Film – den ultimata konstarten?

Lite kaxigt med en sådan rubrik kanske, men på något sätt stämmer det och med det vill jag först som sist säga att det inte på något sätt förringar andra konstformer. Men film innehåller i stort sett alla andra konstarter på olika sätt. Den största och absolut vanligaste ingrediensen är ju teater eftersom det oftast behövs personer som agerar, talar och för historien framåt. Sedan kommer förmodligen musiken som bestämmer filmens känslotillstånd. Musiken var ju ett stående inslag redan innan vi hade talfilm. Klassisk musik spelas tillsammans med nyskrivna teman och hits, allt från Also Sprach Zarathustra från 2001: A Space Odyssey till ABBA-låtarna i Mamma Mia (vilket för övrigt får en uppföljare nästa sommar, Mamma Mia: Here We Go Again). Vad vore Hajen utan sitt du-dum, du-dum eller Lejonkungen utan Elton Johns musik?

Den visuella konsten är också viktig för en films karaktär, filmbolagen har folk som reser runt och letar upp vyer för olika sceners ändamål. Idag görs mycket digitalt där filmteamet arbetar tillsammans med konstnärer för att ta fram bakgrunder och inslag och förutom tecknade filmer måste, i det avseendet, filmen Loving Vincent vara den ultimata konstfilmen. Den handlar om ett brev som Vincent van Goghs vän försöker leverera till Vincents bror ett år efter hans bortgång. Filmens cirka 65 000 bildrutor är handmålade i oljefärg av runt 150 konstnärer och målade helt i Vincent van Goghs anda.

Dans kan väl också ses som en konstform och förutom renodlade dansfilmer används ofta olika delar av dansscheman i slagsmålsscener, speciellt när det förekommer så kallad martial art där koreografin är oerhört viktig.

Ofta blandas konstformerna, musikvideos kan bli en kortfilm som introduktion till låten, konstutställningar använder sig av rörlig konst, teaterföreställningar visar film i sin föreställning och så vidare. Kanske är det därför politikerna inte ser film som kultur längre (eftersom vi inte längre får betala kulturmoms utan vanlig moms), det är en tendens att former som inte är renodlade ses som mindre ”fina” av etablissemanget. Opera – Hip-Hop, Balett – Schottis, Rembrandt – Hötorgskonst, Shake­speare – Stefan och Krister osv.

Filmens styrka är att den låter alla konstformer komma till tals, så jag säger det igen: Film är den ultimata konstarten!

Mikael Bengtsson