Hej Laholm – för den nyfikne och aktive

Det kanske är nåt visst med Laholm ändå?

Ska vi hitta på nåt nytt? Sa vi i kör till varandra strax innan vi flög till Teneriffa på lite välbehövlig semester i februari.

– Visst! Svarade vi båda två i munnen på varandra sekunden senare. Ingen av oss har varit rädd för förändring. Själv började jag jobba hos en kapitalförvaltare efter avslutade högskolestudier. För att sedan fortsätta med småhusbyggnation i södra Texas. Louise är än mindre rädd för förändring än jag.

Dagen efter hon slutade gymnasiet packade hon, syrran och morsan en Cheva Van full med väskor, kylskåp och hundar och styrde kosan, genom östeuropa, till södra Turkiet. Hon har jobbat i barer i turistkvarteren i Alanya, i läderbutik i Istanbul, som internutbildare för IBM på Skotska västkusten, som kock och webutvecklare. Därför visste jag redan svaret när jag en trist oktoberdag 2006 frågade henne om vi inte skulle köpa ett kafé och bageri i Båstad som jag hade hittat på Blocket. Nytt är kul. Det tycker vi båda.Flyttlasset packades och iväg bar det (igen).

Sedan dess har vi köpt ett skorpbageri på Österlen och håller sedan 8 år tillbaka till i gamla Slottets Bageri på Gamlebygatan här i härliga Laholm. Här bakar vi skorpor dagarna i ända. Att inte den där frågan vi ställde varann i februari hade kommit tidigare är ett under. 8 år är en evighet för oss båda. Det kanske är nått visst med Laholm ändå? Efter frågan och det givna svaret började vi diskutera vad vi skulle göra.
Vi har ju ett bageri kom vi fram till.

– Du gillar ju att baka bröd, sa jag till Louise.

– Du gillar ju att köra bil, sa Louise till mig. (Det där är ju i och för sig en sanning med modifikation. Jag gillar att köra Cheva-pickup med rutan nervevad över vidderna i Texas i solnedgången med Guy Clark på hög volym. Kanske inte lika mycket att kuska fram i vår marockansktillverkade Dacia på Skottorpsvägen i lätt regn. Dock inget ont om varken Skottorp eller alla som bor utmed vägen!) Vem som sedan kläckte idén att vi skulle börja baka bröd som vi sen skulle leverera hem till er i Laholm tvistar vi fortfarande om. Jag säger att det var jag som kom på det. Louise säger att vi gemensamt kom på det (det var jag som kom på det). Hur som helst så föddes Fredagskassen. Förändring. Nått nytt! Det är kul!

Sedan 6 veckor tillbaka bakas det färskbröd och levereras Fredagskassar runt om i Laholm varje fredag, och vi har så kul! Vi kände båda att det var dags för en förändring. Något, som nämnts tidigare, ingen av oss är rädd för. Men ibland behöver man inte byta kontinent, byta land, byta yrke för att få en nytändning! Även det lilla kan ge mycket!

Så tycker ni att det är lite väl mycket vardag och slentrian i livet just nu så gör något åt det! Gå med i en bokcirkel, sätt den där företagsidén i verket du funderat på, byt däck på bilen (eller ta jobb i en läderbutik i Istanbul).

Christian Johansson, Charlies House