Hej Laholm – för den nyfikne och aktive

trädgårdsarbete, Humlesurr, fågelkvitter och ansiktet mot solen

Hallå, nu är det vår!

Snödropparna är först ut varje år. De trotsar snö och kyla och väcker oss ur vinterdvalan med sitt ”Hallå, nu är det vår!”. Sen följer de på löpande band. Vårtecknen. Vintergäck, krokus, pärlhyacinter och tulpaner. Startskottet för ett nytt trädgårdsår har gått!

När fruktträd och buskar är beskurna är nästa uppgift att klippa prydnadsgräsen. Om man är lycklig ägare till några, vill säga. Gräs ska beskäras på våren eftersom de vissna bladen skyddar plantan från väta och kyla under vintern. Sen är de ju så snygga i vinterskrud! Beskärningen görs dock tidigt innan de kommit igång. Väntar man för länge så hinner de börja spira och det är ju synd att klippa av en fin grön kalufs, som ger ett halvdant och snaggat intryck resten av säsongen. En del mindre gräs med finare blad räcker det att man krattar igenom eller helt enkelt drar loss det vissna med fingrarna.

Jag är ingen höstträdgårdsmänniska. Jo, alltså, jag älskar hösten men arbetsmyran, som är så flitig på våren har vid den tiden förvandlats till en latmask. Skönt då att kunna säga att det är bra för perenner att lämnas där de står till våren. Det är en härlig vår­feeling att få klippa ner och rensa. Lyfta bort vinterfilten. Lite kogödsel på och varför inte kompost, sen är det klappat och klart. Perenner och marktäckare – hurra! Roligare än singel och sten…

På våren är vårt kök fullt av tomat-, chili- och paprikaplantor. Det går ju an när de är små pluttisar i tråg men en sak är säker; tomatplantor växer mycket och måste planteras om både en och två gånger. Efter ett tag trängs frukostflingor med både morgontidning och plantor. Skönt då när växthuset fått en rejäl rengöring av högtryckstvätt och såpa så de kan flytta ut där. Sen är det bara att vänta på njutningen av den första solmogna tomaten i munnen.

Vår trädgård innehåller många olika rum. Köks­trädgården är liten men viktig. Jag brukar fräscha upp pallkragarna med linolja. De behöver fyllas på med ny fin jord och gödsel – sen är det bara att så! Morötter och sallad får trängas med hallon och vinbär runt växthuset. Egenodlat är vardagslyx.

Men mitt favoritrum i trädgården är ändå rosorna – jag är en rosälskare ut i fingerspetsarna! I min värld är en trädgård utan rosor smått fattig. Hos oss växer ett åttiotal olika sorter och först ut bland primadonnorna är pimpinellarosorna. Underbara dofter smyger sig genom trädgården. Insekterna jublar. De olika sorterna avlöser varandra hela säsongen ända till frosten kommer. Det har hänt att jag plockat en ’Stanwell Perpetual’ vid första advent. Rosorna klättrar i träd, upp för spaljéer och kastar sig ut över staketet. De gifter sig med perenner och kryddväxter. Men som alla primadonnor behöver de lite extra omtanke med både gödsel och beskärning. Ett riktmärke för beskärningen är när björkarna får musöron.

Men trädgård är inte bara arbete. En kopp kaffe, en mysig sittplats, humlesurr, fågelkvitter och ansiktet mot solen. Man måste även ta sig tid att njuta!

Camillla Carén Palm

Trädgårdsmästare och trädgårdsdesigner

på Milla Trädgårdsmästare